Vruchtbaarheidsbegeleiding

Dierenartsenpraktijk Vaassen biedt ondersteuning bij het fokken van verschillende dieren. Wij kunnen helpen bij het fokken van een veulentje of om een nestjes puppies te krijgen. Hiernaast zijn we ook zeer bedreven in de begeleiding van de vruchtbaarheid op het melkveebedrijf.

 

Paard

Maurits Bosgoed is ervaren in de gynaecologie van het paard. Wanneer u met uw merrie graag een veulentje wilt fokken, zal ze of gedekt moeten worden door de hengst of geïnsemineerd. Voor natuurlijke dekking is het van belang de hengstigheid goed in de gaten te houden. Is de merrie goed hengstig geweest en gedekt, dan wilt u waarschijnlijk graag weten of ze ook drachtig is. Na 17 dagen na de dekking kan echografisch bepaald worden of de merrie drachtig is. Het is verstandig om op vier en zes weken nogmaals een echo te laten maken, want 15% van de merries breekt op in de eerste 40 dagen.

Wanneer gekozen wordt om de merrie niet te laten dekken maar kunstmatig te insemineren, kan dit met vers of ingevroren sperma. Hierbij is het belangrijk om de cylcus van de merrie te volgen en de eisprong echografisch te bepalen. Zo is de kans het grootst dat de merrie na inseminatie drachtig is en u 11 maanden later een mooi veulentje heeft.

Rundvee

Vruchtbaarheidsbegeleiding bij melk- en vleesvee is meer dan enkel de echografische controle van de dracht. Minstens zo belangrijk zijn de koeien die slecht tochtig willen worden of niet dragen. Naast afwijkingen aan de baarmoeder of eierstokken, kunnen hier ook minder voor de hand liggende oorzaken voor zijn. Vruchtbaarheidsbegeleiding is daarom een deel van bedrijfsbegeleiding, omdat de vruchtbaarheid nauw samenhangt met factoren als voeding en droogstand. Zo wordt er naar een tussenkalftijd gestreefd die past bij het bedrijf.

Gezelschapsdieren

Ook bij honden wordt er meer en meer geholpen bij de voortplanting. De teef is gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar in oestrus. Dit is de vruchtbare periode in de cyclus. Zeker wanneer er gebruik gemaakt wordt van een reu elders in het land of KI is het gewenst dat de teef in één keer draagt.

Het begin van de oestrus kenmerkt zich door bloederige uitvloei uit de vulva. De teef is loops en bereidt zich te laten denken. De eistrong is echter 9-12 dagen later. Op het einde van de loopsheid.

Progesteronbepaling is het hulpmiddel om het juiste moment van dekking te bepaling. Er zijn verschillende tests voor handen om progesteron te bepalen, deze zijn echter niet allemaal even betrouwbaar. Wij maken gebruik van de RIA-bepaling, hiervoor maken wij gebruik van de faciliteiten van het Gelre Ziekenhuis.

Na dekking of inseminatie kan er na 4 weken echografisch vastgesteld worden of de teef drachtig is. Het aantal pups is op dat moment nog niet te zeggen. Hiervoor is het raadzaam om op 8 weken een röntgenfoto te laten maken.

Voor meer informatie over vruchtbaarheid en dracht, maar ook over de kosten van de verschillende onderzoeken of een totaalpakket, kunt u altijd met de praktijk bellen.

Stel direct uw vraag

Maandag: 08.00 – 18.30 uur
Dinsdag: 08.00 – 18.30 uur
Woensdag: 08.00 – 18.30 uur
Donderdag: 08.00 – 18.30 uur
Vrijdag: 08.00 – 18.30 uur
Zaterdag: 09.00 – 12.00 uur
Wij werken op afspraak

Dierenartsenpraktijk Vaassen

Apeldoorn, Epe, Heerde, Wapenveld, Terwolde, Nijbroek, Voorst, Klarenbeek, Loenen en Lieren