2 mrt Rundvee

Neospora caninum is een cellige parasiet en veroorzaakt eigenlijk geen ziekteverschijnselen. Echter is het de belangrijkste oorzaak van verwerpen bij rundvee.

80% van de Nederlandse bedrijven heeft er mee te maken, maar een behoorlijk aantal veehouders weet niet of hun bedrijf besmet is. Neospora geeft namelijk geen ‘abortusstorm’ maar een lichte stijging van het aantal abortussen. Gezond geboren kalveren van neospora-drager koeien zijn ook altijd besmet. Hierdoor worden de problemen met neospora ieder jaar erger.
Het is daarom belangrijk om bij abortus het bloed ook altijd op neospora te laten onderzoeken. Hiernaast heeft de gezondheidsdienst heeft op het moment een aanbieding om via het tankmelk neospora op het bedrijf op te sporen.

De overdracht van neospora gebeurt op 2 manieren:
– van moeder op dochter (of biest)
– via de eindgastheer de hond

De hond wordt besmet door het eten van nageboorte, vruchtwater, verworpen vrucht of rauw vlees. Vervolgens scheidt hij neospora uit in de ontlasting. het is dus belangrijk dat koeien niet in aanraking komen met ontlasting van honden. Denk hierbij vooral aan de voergang, maar ook in de wei langs wandelpaden.

overdracht neospora

overdracht neospora