7 feb Rundvee

Met de komst van eerste keus uierinjector Orbenin LC, is goed en regelmatig melkonderzoek nog belangrijker geworden.
Orbenin LC is een smallspectrum penicilline. Dit betekent dat het werkzaam is bij uierontsteking veroorzaakt door staphylokokken en streptokokken.
Acute uierontsteking wordt vaak veroorzaakt door coliforme bacteriën en moeten behandeld worden met een tweede keus injector. Om dit onderscheid te maken, kunt u een melkmonster naar de praktijk brengen, maar het is ook mogelijk om zelf een sneltest te doen. U mag nog zelf tweede keus injectoren op voorraad hebben, maar er is wel een onderzoeksplicht.

De werking van de sneltest wordt in het filmpje uitgelegd.

Het doel van de sneltest is om snel zelf te kunnen bepalen of de uierontsteking veroorzaakt wordt door een gram-negatieve bacterie. Deze groep bacteriën waaronder E.coli, klebsiella en enterococcen behoren, reageren niet op behandeling met Orbenin LC.

In het algemeen wordt milde uierontsteking veroorzaakt door verschillende streptokokken of staphylokokken. Orbenin LC heeft hier in het algemeen een goede werking tegen. Ter controle en om bedrijfsspecifieke maatregelen te nemen blijft het belangrijk om ook regelmatig een kiem- en gevoeligheidsbepaling op de praktijk uit te laten voeren. Wij adviseren om ieder jaar per 100 koeien van 5 klinische en van 5 subklinische mastitiden melk te laten onderzoeken.