12 dec Rundvee

In de herfstperiode hebben wij een groot aantal koeien gezien met acute uierontsteking. Veelal  gaat het dan om een E. coli of Klebsiella mastitis.
Met geluk en tijdige behandeling kunnen we veel koeien redden. Helaas is de ervaring dat de melk niet goed terugkomt.

Voorkomen is dus beter dan genezen.
E.coli, Klebsiella en ook S. Uberis. zijn voornamelijk omgevingskiemen.
Preventie is er opgericht besmetting vanuit de boxxen te voorkomen. Zonder een goede barrière dip, boxhygiëne en schone roostervloeren is de kans op problemen dan ook stukke groter.

Bij de behandeling van koeien met uierontsteking viel ons op dat een groot percentage van de spenen een uitpuilend slotgat heeft. Het slotgat en tepelkanaal vormen de eerste verdediging tegen bacteriën, daarom is het niet verkeerd om deze eens extra onder de aandacht te brengen.

– Een goed moment om slotgaten te controleren is direct na het melken. De tepelgezondheid in de koppel is goed wanneer minder dan 10 procent van de tepels overmatige speenpuntvereelting heeft. Ook zou men geen verkleuring of zwelling mogen zien. Na het melken moet de speen warm, zacht en droog zijn.
Wanneer er bij controle van de spenen te veel afwijkingen gevonden wordt, is een natte melkmeting aan te bevelen. In deze meting wordt vooral gekeken hoe de melkmachine en melktechniek aansluit op de koeien. Deze melkmeting wordt tijdens het melken uitgevoerd en is dus anders dan de droge meting.
– De spenen en het uier zijn direct na het melken het meest kwetsbaar. Het tepelkanaal en slotgat staan open en de keratine plug die het slotgat normaal afsluit is weg. De tepel heeft tijd nodig om weer goed te sluiten. Door de koeien nog minimaal 30 minuten te laten staan, bijvoorbeeld aan het voerhek, krijgen de spenen de tijd om goed te sluiten.

Voor meer informatie over uiergezondheid en mastitis, kunt u altijd contact op nemen met de begeleidende dierenarts.
Ook op de website van de GD is hier meer over te vinden.

(bron: GD)
spenen zonder eeltring of een gladde eeltring zijn goed, wanneer de eeltring ruw of rafelig is vergroot dit de kans op uierontsteking. Wanneer meer dan 10 procent van de spenen een ruwe of rafelige eeltring heeft, is dit afwijkend.